Om mig

Hej på er, alla neurotyper. Jag är en vuxen kvinna med Aspergers syndrom. Jag fyller femtio om ett par år och visste inte ens om att jag hade det förrän för tre år sedan. Jag skulle kanske aldrig ha fått reda på det heller om jag inte hade fått en dotter med autism (hon är nio år nu).

Den här bloggen är min tredje om autism – jag lade ner de båda andra två i ett utbrott av flyktbehov. Den ena handlade om min dotter och den andra om mig själv – och nu ska denna tredje blogg förhoppningsvis i slutändan komma att resultera i en bok om perceptuella, motoriska och kognitiva skillnader vid autistiskt visavi neurotypiskt funktionssätt. Huvudtesen, som jag ska försöka bevisa, är att den s.k. ”sociala hjärnan” fungerar genom två olika system i samspel – dels via ett egocentrerat linjärt perspektiv som i stort sett baseras på den sensomotoriskt kroppsliga utvecklingen och styrs via filter i visuella cortex, dels via ett topografiskt system som använder sig av sannolikhetsberäkningar för att avgöra upplevda likheter och troligen utgörs av det ”matematiska system” som nyligen identifierats av forskningen.

Under tiden som jag har hållit på med det här projektet hände även plötsligt det helt oväntade: att jag plötsligt började kunna se NT-människorna som en ”flock”. Alltså att jag för första gången i mitt liv har börjat kunna processa dem som grupp istället för som de enskilda personer, individer, som jag tidigare alltid har trott att de är (så som jag SJÄLV är). Detta har gjort att själva bokprojektet kommit av sig lite ett tag, men nu när allting är färdigprocessat här ska jag nog lyckas ta mig tillbaka till det centrala temat så småningom.

Men vi får väl se! Ni som är intresserade av bokprojektet kan titta närmare här för att få alla delarna i resonemanget i ”rätt” ordning… 😉 De referenser till modern forskning som jag byggt resonemanget på hittar ni under Litteratur. För er som är intresserade av ännu mer forskningsartiklar om hjärnan och synen har jag även samlat mycket sådant på min facebooksida Visual autism.

10 thoughts on “Om mig”

 1. Ditt bokprojekt låter enormt spännande 🙂

  Gilla

 2. All fortsatt Lycka till !

  Gilla

 3. Thanks for the follow. I’d like to read your blog: Is there an English version or way to translate? Thanks.

  Gilla

  • Thanks! I found your blog very interesting, seems like we have a lot of areas of interest in common.

   But sorry, no English version of mine. Perhaps later, I’ve been thinking about a translation. There is however an image page (https://othermindly.wordpress.com/bilder/) where most of the text is in English.

   I will summarize the basic contents for you here: This blog is more of a very messy book project about human cognition than a blog, and thus will hopefully result in a book at some undefined future point in time. It is focused on the sensorimotor and vision connections that make up the ”social” world of the NT, and how this relates to cognition and emotion. I have based the hypothesis on current research in physics and neuroscience (so, not on ”autism” research per se), but also on accounts from other autists and my own experiences as adult aspie and mother of an autistic daughter with severe vision and motor difficulties. During the last six years I taught my daughter to see and feel and move through her spatial world, and as a side effect I accidently stumbled upon what I think is the REAL secret of the NT pack (which seems to be a mere side effect of the basic components of visuospatial processing). This is what both the blog and the unfinished book project is about.

   Gilla

 4. En hel del intressanta tankar på din blogg. Jag undrar ifall du lönearbetar inom området, och om ev. samarbetsmöjligheter kan finnas.
  / tor@aspi.se https://twitter.com/aspi_tor

  Gilla

  • Stort tack för ditt intresse och vänliga ord. Jag har funderat hela dagen på hur jag ska svara, men du förstår säkert att jag alltid har mer eller mindre svårt att fatta mig kort så här är mitt bästa försök.

   Nej, jag har ingen yrkesverksamhet inom området och ingen formell utbildning heller. Jag är disputerad i analytisk kemi och har varit hemma med min dotter sedan hon var liten. Mitt senaste jobb var inom biotech. Det här med det visuella har jag gjort för dotterns skull och som specialintresse.

   Däremot håller jag på att skriva en bok om det här med de visuella perspektiven. Den är snart färdig. Jag behöver hjälp med hur man ger ut den. Jag skulle gärna diskutera ett samarbete som kunde leda till det. Jag har även lösa planer på en app där man enkelt ska kunna lägga till och ta bort de olika visuella byggstenarna så att folk enklare kan SE vilken skillnad det blir om man tittar efter olika saker. Det är alltid så svårt att förklara saker, om de kunde se det själva skulle det kanske bli lättare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s